Lobke » Specials » Verstandelijk gehandicapt

Mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking maken in Nederland gewoon deel uit van de samenleving. Voor mensen met matige tot ernstige beperkingen zijn er vele voorzieningen mogelijk en mensen met hele lichte beperkingen kunnen, voor zover hun ontwikkelingen dit toestaan, meedoen met gezonde mensen.

Verstandelijk gehandicapt

Voor mensen met een verstandelijke handicap zijn vele benamingen. De benaming met de meeste inhoud vindt ik zelf de mens met mogelijkheden, omdat dit inhoudt dat een verstandelijk gehandicapte zich kan ontwikkelen in dit land. Een andere veelgebruikte term is mensen met een verstandelijke beperking.

In deze special zijn een aantal artikelen te vinden die met verstandelijke handicaps te maken hebben. Zo worden er 5 verschillende syndromen besproken, het syndroom van Turner, het Rett-syndroom, syndroom van Down, fragiele-X syndroom en het syndroom van Prader-Wili. Omdat bij mensen met een verstandelijke beperking vaak epileptische aanvallen voorkomen, wordt daarover ook wat besproken in deze special.

Mis je nog iets? Mail me dan gerust!

Epileptische aanvallen

Epilepsie is een aandoening waarbij een persoon getroffen wordt door vaker terugkerende aanvallen waarbij de motoriek, de beleving en het gedrag plotseling veranderen. Zo'n aanval kan gepaard gaan met…

Mensen met mogelijkheden

Mensen met een verstandelijke handicap noemt men ook wel de mens met mogelijkheden. Want als je naar iedere persoon individueel kijkt wat hij/zij wel kan, kun je daar een heleboel bezigheden op aanpas…

Verstandelijk gehandicapt

De meeste mensen weten wel ongeveer wat een verstandelijke handicap inhoud, maar wanneer noem je iemand verstandelijk gehandicapt en zijn er verschillende gradaties van verstandelijke handicaps?

Vijf verschillende syndromen

Er bestaan verschillende syndromen. In dit artikel ga ik er 5 beschrijven, namelijk het syndroom van Prader-Willi, het syndroom van Down, het fragiele X-syndroom, het syndroom van Turner en het Rett-s…
Gepubliceerd door Lobke op 17-04-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.